dietetyk, psychodietetyk

Ukończyła Farmację na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, Technologię Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Studia Podyplomowe: Elementy metodologii badań empirycznych w medycynie i zastosowanie statystyki w badaniach biomedycznych.

W praktyce dietetycznej wspiera osoby, które chcą poprawić swoje nawyki żywieniowe. Pomaga ustalić optymalny sposób żywienia osobom z nadwagą i otyłością, a także osobom z insulinoopornością, leptynoopornością, cukrzycą typu 2, niealkoholowym stłuszczeniem wątroby i zespołem jelita drażliwego.

Współpracuje z kobietami z zespołem policystycznych jajników i endometriozą.  Wspiera chorych onkologicznie w ustaleniu optymalnej diety zarówno podczas leczenia, jak i rekonwalescencji po zakończonej terapii przeciwnowotworowej.

W praktyce psychodietetycznej  pomaga osobom z zaburzeniami odżywiania: anoreksją, bulimią, oraz z napadami objadania się, a także osobom z zaburzoną relacją z jedzeniem, w tym z jedzeniem emocjonalnym i impulsywnym. Wspiera również rodziców w budowaniu prawidłowych nawyków u dzieci i nastolatków.

Interesuje się psychologicznymi i żywieniowymi aspektami regulacji apetytu, wpływem czynników żywieniowych na ryzyko rozwoju chorób niezakaźnych, interakcjami lek-pożywienie.

Od kilkunastu lat pracuje naukowo i dydaktycznie w obszarze dietetyki.

Członkini Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka przy Polskiej Akademii Nauk oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Instagram

+48 601 087 377

Kompetencje oraz ukończone kursy, szkolenia i warsztaty

Ukończyła szereg szkoleń z zakresu wsparcia psychodietetycznego, m.in.:

  • staż psychodietetyczny,
  • kurs poświęcony dialogowi motywującemu,
  • kurs dotyczący komunikacji z pacjentami z zaburzeniami odżywiania w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu,
  • kurs Monash University’s Low FODMAP Diet for Irritable Bowel Syndrome online training course organizowany przez Monash University.