dietetyk, psychodietetyk
W praktyce dietetycznej wspiera osoby, które chcą poprawić swoje nawyki żywieniowe. Pomaga ustalić optymalny sposób żywienia osobom z nadwagą i otyłością, a także osobom z insulinoopornością, leptynoopornością, cukrzycą typu 2, niealkoholowym stłuszczeniem wątroby i zespołem jelita drażliwego.
Współpracuje z kobietami z zespołem policystycznych jajników i endometriozą. Wspiera chorych onkologicznie w ustaleniu optymalnej diety zarówno podczas leczenia, jak i rekonwalescencji po zakończonej terapii przeciwnowotworowej.
W praktyce psychodietetycznej pomaga osobom z zaburzeniami odżywiania: anoreksją, bulimią, oraz z napadami objadania się, a także osobom z zaburzoną relacją z jedzeniem, w tym z jedzeniem emocjonalnym i impulsywnym. Wspiera również rodziców w budowaniu prawidłowych nawyków u dzieci i nastolatków.
Interesuje się psychologicznymi i żywieniowymi aspektami regulacji apetytu, wpływem czynników żywieniowych na ryzyko rozwoju chorób niezakaźnych, interakcjami lek-pożywienie.
Od kilkunastu lat pracuje naukowo i dydaktycznie w obszarze dietetyki.
Członkini Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka przy Polskiej Akademii Nauk oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
+48 601 087 377
Kompetencje oraz ukończone kursy, szkolenia i warsztaty
Ukończyła szereg szkoleń z zakresu wsparcia psychodietetycznego, m.in.:
- staż psychodietetyczny,
- kurs poświęcony dialogowi motywującemu,
- kurs dotyczący komunikacji z pacjentami z zaburzeniami odżywiania w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu,
- kurs Monash University’s Low FODMAP Diet for Irritable Bowel Syndrome online training course organizowany przez Monash University.